Takmer polovica Slovákov nemá žiadne úspory. Rezervu nad 1 000 eur má málokto

Sporenie 30. júl 2024

Slováci na tom s úsporami nie sú práve najlepšie. Takmer polovica respondentov v júnovom prieskume agentúry AKO uviedla, že nemá žiadnu finančnú rezervu.

To však nie je všetko. Približne štyria z desiatich opýtaných uviedli, že v tomto ohľade sú na tom dokonca ešte horšie, než pred rokom. Do ktorej skupiny patríte vy?

Potvrdený dlhodobo negatívny trend

„Až 41,7 % opýtaných uviedlo, že nemajú žiadne úspory,“ prezrádna hlavné zistenie Peter Dvornák, riaditeľ inkasnej spoločnosti EOS KSI Slovensko, pre ktorú bol prieskum realizovaný.

Tento údaj korešponduje s číslami z predošlého roka, podľa ktorých si až 56 % Slovákov dokáže mesačne odložiť iba veľmi málo. 

„Priemerne si sporíme 125 eur mesačne, no trinásť percent ľudí usporí len do dvadsať eur. Z toho sa nedá veľmi budovať potrebná rezerva,“ hovorí Marián Kočiš, analytik Slovenskej sporiteľne. 

Toto zistenie však nie je nové, trend na Slovensku je dlhodobo negatívny

V medzinárodnom porovnaní finančného zdravia domácností sme spomedzi krajín EÚ obsadili 23. z 27 priečok. Státisíce obyvateľov Slovenska žijú len z niekoľkých eur na deň, z ktorých navyše okrem každodenných potrieb uhrádzajú aj záväzky. Na tvorbu finančnej rezervy im tak neostáva žiaden priestor.

Potvrdzujú to aj dáta z prieskumu:

  • rezerva od 1 000 do 5 000 eur - cca 33 % respondentov,
  • rezerva od 5 000 do 10 000 eur - cca 19 % respondentov,
  • rezerva viac ako 50 000 eur - cca 2,6 % respondentov. 

Zvyšok respondentov buď nemá žiadne úspory, alebo iba do výšky 1 000 eur, čo v množstve prípadov nedosahuje úroveň ani dvojmesačnej rezervy. 

slováci úspory a finančná rezerva

Sporia viac mladí a muži 

Prieskum agentúry AKO ukázal, že vo väčšej miere si sporia muži vo veku 18 až 33 rokov a vysokoškolsky vzdelaní. Viac šetriť sa darí aj párom, ľuďom bez výraznejších záväzkov, prípadne absolventom stredných škôl s maturitou.

Naopak, najväčšie finančné ťažkosti hlásia skôr ženy vo veku 34 až 49 rokov s nižším vzdelaním bez maturity. Do tejto skupiny spadá množstvo samoživiteľov, ale aj ľudia, ktorí majú požičané peniaze a osobnú skúsenosť s neschopnosťou splácať ich. 

Tip na čítanie: Hoci ženy míňajú obozretnejšie, ťažšie si tvoria finančnú rezervu. Dá sa to riešiť

Problémom však nie je iba nedostatok úspor, ale aj to, kde ich Slováci držia.

Na prvom mieste sú dlhodobo sporiace účty v bankách, s minimálnymi ročnými výnosmi. Podľa prieskumu finančnej spoločnosti KRUK Česká a Slovenská republika je podiel domácností s takto uloženými peniazmi na úrovni 47 %. Približne 28 % respondentov uviedlo, že má svoje financie na bežnom účte, kde sa nijakým spôsobom nezhodnocujú. Pätina dopytovaných zasa drží peniaze doma v hotovosti. Znamená to, že približne polovica Slovákov nie je nijakým spôsobom chránená proti inflácii.

Medziročne síce klesá, no jej vplyvom aj napriek tomu dochádza k strate hodnoty peňazí. V kombinácii so skutočnosťou, že väčšina Slovákov má problém tvoriť si finančnú rezervu, ide o negatívne vyhliadky do budúcnosti.

Tip na čítanie: Prečo ľudia nemyslia sporenie na dôchodok?

Investovať je možné aj v malom

Povzbudivou správou je, že sporenie formou investičných fondov medziročne mierne narástlo z 16 na 22 %. Aj v tomto ohľade majú vyšší podiel muži a vysokoškolsky vzdelaní Slováci.

To, že tempo nárastu investičnej odvahy je pomalé, potvrdzuje generálna riaditeľka KRUK Jaroslava Palendalová: „Slováci sú v nakladaní so svojimi úsporami aj pri investovaní veľmi konzervatívni. Viac investujú predovšetkým ľudia s vysokoškolským vzdelaním a všeobecne tí s vyššími príjmami.“

Investovať je však možné aj v malom, dôležitá je skôr pravidelnosť.

Vhodnou voľbou portfólia si človek dokáže budovať akýsi ochranný finančný štít, ktorý ho ochráni v prípade nečakaných výdavkov. Nehovoriac o tom, že racionálne investované peniaze sa zúročujú a neležia pasívne na účte, kde z nich ukrajuje inflácia. 

Stačí pritom aj pár desiatok eur mesačne. Rolu zohráva predovšetkým doba investovania a pravidelnosť, nie suma

Tip na čítanie: 5 tipov pre ľudí, ktorí chcú začať investovať aj s priemerným platom

„Na západ od nás si veľa bežných ľudí sporí na dôchodok prostredníctvom rôznych produktov a trhov a naozaj sa to dá za pár eur,“ hovorí Tomáš Vranka z XTB.  

Bariéry pri zhodnocovaní peňazí za posledné desaťročie takmer úplne vymizli a začať môže naozaj každý. Vždy však platí, že človek by mal rozumieť, do čoho ide a uvedomiť si, že emócie si s investovaním nerozumejú. 

„Na investovanie si treba vybrať vždy renomovanú spoločnosť, ktorá je na trhu dlho a nehrozí pri nej, že o peniaze prídete kvôli nejakému podvodu,“ dopĺňa Vranka. 

Máte otázku k článku?

Napíšte nám nezáväznú otázku a my vám radi odpovieme do 24 hodín.

Podobné články

Hľadáš ďalší zdroj príjmu? hľadáme nových kolegov do tímu!

Online webinár

Zaregistrovať sa
Spolu otvoríme cestu k novým možnostiam

Porovnanie hypoték

Chcem vlastné bývanie
Zobraziť

Sporenie a investovanie

Chcem poriadne zarobiť
Zobraziť

Poistenie

Chcem výhodné poistenie
Zobraziť

Máte otázky? Ozvite sa nám